dilluns, 24 d’octubre del 2011

Glosari economic

La paràbola del flequer

Fernando Trías de Bes*

El fill d'un home ric abandona els estudis. El seu pare li diu que ha de buscar-se la vida, i el xaval decideix muntar un forn. Com que necessita finançament, emet unes obligacions que els seus veïns d'escala adquireixen. Cadascuna val 5.000 euros. El forner els tornarà 5.400 euros dos anys després. Com que el pare és ric, els veïns entenen que els seus diners estan garantits.

Al cap d'uns mesos, el forn no va bé. El forner treballa poc i no està gaire pendent dels seus clients, ja que dedica molt de temps a operacions immobiliàries, que, segons sembla, és un sector molt de moda on treballant poc guanyes molts diners. Dit això, encara ranquejant, la fleca encara funciona.

El veí del primer primera, davant el temor a no recuperar els seus diners, decideix vendre la seva obligació per 4.800 euros. L'havia comprat per 5.000, així que perdrà 200, però millor això que quedar-se sense res. Li compra el de l'àtic, que creu que el pare tornarà els deutes de la fleca si aquesta tanca.

Els veïns s'intercanvien les obligacions del forner a preus cada vegada més baixos. Alguns, per por de perdre, però altres perquè, sabent que el noi necessitarà aviat més diners, si el deute està per terra, podran estrènyer les femelles al fill de l'home ric, fent un negoci rodó.

Tant les vendes massives dels porucs com les dels especuladors s'ensorren el preu de les obligacions fins a 4.000 euros.

No és sorprenent que al cap de sis mesos el forner precisi més finançament. I torna a emetre obligacions a 5.000 euros. Però ningú les compra. El motiu? Les anteriors estan a 4.000 euros. Ningú compra per 5.000 al forner el que pot adquirir per 4.000 a un veí. Si el noi vol emetre deute, ha de pagar un interès molt més alt.

El forner s'enfureix. Diu que és un complot, un atac al seu deute. Els seus veïns han ensorrat el preu de les seves obligacions sabent que el seu pare ho avala tot i que no pot tancar la fleca. Com que no pot assumir tant cost del seu deute, telefona al seu pare: «Pare, potser hauràs de rescatar-me».

La pregunta és: es tracta d'una conjura dels veïns contra un pare ric? O del pànic dels veïns davant un fill ineficient i malgastador?


* Fernando Trías de Bes (Barcelona, ​​1967) és economista, escriptor i professor de l'Escola de Negocis ESADE. Autor de llibres com «L'home que va canviar casa seva per una tulipa» i «Mil milions de musclos», Trias de Bes ha escrit «La paràbola del forner», que es reprodueix en aquesta pàgina, per explicar de forma senzilla els problemes soferts per Espanya en el mercat de deute públic.