dilluns, 10 d’octubre del 2011

Els sous dels nostres polítics

Els sous dels nostres polítics

radiogelida.com

És recurrent en la nostra societat, i més ara en època de crisi econòmica, el debat sobre les retribucions dels polítics. Aquesta setmana aquest debat ha tornat a rebrotar després de l’anunci d’Artur Mas, que sembla que tindrà seguiment en altres administracions públiques, que els alts càrrecs del govern no tindran paga extra de Nadal.

L’anunci, en general, ha estat ben rebut. Tot i així hi ha qui agafant la quantitat d’estalvi que suposa la mesura, 1,8 milions d’euros, i el número de persones sobre les que s’aplica, 350, ha posat el crit al cel denunciant que la paga de Nadal mitjana dels alts càrrecs del Govern sigui de 5.142,85 euros, aprofitant per criticar les retribucions que reben els Consellers del Govern, els alts càrrecs del Govern i la gent que es dedica professionalment a la política.

En el nostre país el President de la Generalitat cobra 144.030 euros anuals, els Consellers cobren 108.576 euros anuals, els Secretaris Generals cobren 84.078 euros anuals, l’Alcalde de Molins de Rei cobra 52.618 euros anuals i els Tinents d’Alcalde amb dedicació exclusiva de l’Ajuntament de Sant Cugat cobren 60.744 euros anuals i així podríem seguir i seguir especificant les retribucions de càrrecs polítics.

Ara bé, és molt o poc que el President de la Generalitat cobri 144.030 euros anuals o que un Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Sant Cugat que treballa a jornada completa cobri 60.744 euros anuals? Són massa elevats els sous que cobren els nostres polítics? Per respondre aquesta pregunta de manera completa segurament caldrien més dades i arguments dels que poden cabre en un article, però a grans trets, i malgrat que en època de crisi econòmica pugui ser malvist defensar això, no considero que els polítics catalans tinguin uns sous massa elevats. Tot i així, sí que defenso que amb una situació com l’actual, els representants públics donin exemple i es congelin o es retallin els sous de manera temporal.

Les persones que es dediquen a la política, malgrat la baixa popularitat que gaudeixen avui en dia, tenen una alta responsabilitat. Gestionen pressupostos públics (moltes vegades elevats), representen i prenen decisions que tenen una elevada rellevància en la vida dels ciutadans, estan sota els focus de l’atenció mediàtica, etc. Posant un exemple proper, el Conseller d’Interior de la Generalitat gestiona un pressupost de 1.301,5 milions d’euros anuals i té, entre altres responsabilitats, la de la seguretat ciutadana del nostre país o la de ser el comandament suprem dels Mossos d’Esquadra per delegació del President de la Generalitat.

És per això, que tenint en compte la capacitat que requereix la funció que desenvolupen i les responsabilitats que assumeixen, que no crec que els polítics del nostre país tinguin uns sous massa elevats. Més si comparem aquests sous amb els del sector privat. És ben cert que la principal motivació a l’hora d’ocupar un càrrec polític no ha de ser la remuneració, sinó la vocació, però cal que els sous que reben els nostres polítics siguin dignes de l’alta posició que, els hi agradi més alguns i menys a uns altres, ocupen en la nostra societat i que siguin suficientment atractius per les persones altament capacitades, que no tenen la política com a vocació, però que potencialment poden acabar en la política de forma temporal fent un molt bon servei al país.