dilluns, 4 de juliol del 2011

650 autònoms

El nombre de treballadors autònoms torna a créixer a Girona

És la demarcació catalana que presenta una millor evolució des de principis d'any


La construcció és un dels sectors amb més concentració de treballadors autònoms a Girona.<br/>
La construcció és un dels sectors amb més concentració de treballadors autònoms

GIRONA | O.PUIG/ACN
Amb 60.690 treballadors cotitzant en el règim especial d'autònoms, Girona és la demarcació catalana que presenta una millor evolució en aquest àmbit des de principis d'any. Segons dades de la Seguretat Social, des de gener, a Girona el nombre d'afiliats a aquest règim s'ha incrementat en 650 persones, mentre que Barcelona n'ha perdut més de mil, Lleida més de 500 i Tarragona només en guanya 51. El comerç, amb més de 14.000 afiliats, i la construcció, amb prop d'11.000, són els subsectors productius on més gironins han apostat pel treball per compte propi.
No obstant, el sector arrossega problemes importants, sobretot de finançament. Salvador Duarte, president de la CTAC-UGT de Catalunya, va explicar que tot i que es registra un "creixement exponencial" d'iniciatives d'autoocupació, el volum de projectes que finalment es converteixen en realitat és baix i inclús ha disminuït.
Duarte explica que les dificultats per accedir al crèdit està "llastrant l'emprenedoria". De fet, segons xifres de la CTAC, cap de les més de 20 línies de crèdit implementades durant el 2010 i el primer semestre han complert amb el seu objectiu.
El dirigent de la UGT defensa que el "restabliment" de fórmules de microfinançament i capitalització d'emprenedors ha de ser una "prioritat" en matèria de polítiques públiques.

Finançament públic
La CTAC defensa que si el finançament privat no funciona, haurà de ser el sector públic el que trobi vies d'accés al crèdit per aquest col·lectiu d'emprenedors.
D'altra banda, l'organització defensa que "les accions de promoció i foment de l'emprenedoria haurien d'especialitzar-se en sectors d'alta qualificació, ajudant a realitzar el canvi de model productiu vers un model que tingui com a principals objectius la cerca de l'excel·lència en els nous nínxols d'ocupació". Per això, proposa potenciar la "innovació i el desenvolupament com a base d'aquesta nova economia productiva que, allunyant-se de les tendencies especulatives dels darrers anys, posi en valor el capital humà, la competitivitat i la tecnificació".
L'evolució d'autònoms, tot i encara ser negativa a Catalunya en els primer cinc mesos d'aquest any, es comencen a donar mostres d'una certa recuperació, que encara són massa incipients per marcar un canvi de tendència.
A l'Estat, l'exercici del 2010 es va tancar amb una reducció de l'1,84% del nombre d'autònoms, 58.089 treballadors menys, mentre que el règim general de la Seguretat Social va caure l'1,22%. Mentre que el saldo del 2010 va ser negatiu, els primers cinc mesos d'aquest any a l'Estat el cens d'autònoms ha crescut en 2.517 persones.
A Catalunya, les xifres del 2010 van registrar una caiguda del nombre dels autònoms en 10.615 actius, mentre que els cinc primers mesos d'aquest any la tendència segueix sent negativa, en aquest cas en 950 emprenedors.
Per sectors, la construcció segueix sent l'activitat que més cau, absorbint el 73% de les baixes registrades durant el 2010. Després de la construcció, els sectors més fràgils han estat el transport i el comerç.